JAPĀŅU VIRTUVE

JAPĀŅU GYOZA PELMEŅI 5 VIENKĀRŠOS SOĻOS

Kā pagatavot pelmeņus, nerullējot mīklu milzu pankūkas formā? Lai gan neviena latviešu saimniece nevar iedomāties, ka pelmeņus varētu pagatavot citādi, japāņiem ir sava recepte. Uzziniet, ar ko japāņu gyoza pelmeņi atšķiras no latviešu pelmeņiem un kā tos pagatavot 5 vienkāršos soļos.

Gyoza – japāņu vai varbūt ķīniešu pelmeņi?

Līdzīgi kā daudzi citi japāņu ēdieni, arī gyoza pelmeņi ir cēlušies no tradicionālās ķīniešu virtuves, kur tos dēvē par jioazi. Lai gan šis ēdiens ir kļuvis par pastāvīgu Japānas kulinārijas tradīciju sastāvdaļu, japāņi uz to nepretendē, dēvējot gyoza par ķīniešu pelmeņiem. Pats ēdiena nosaukums, kas rakstīts, izmantojot katakana alfabētu, kuru izmanto tieši svešzemju izcelsmes vārdiem, liecina par viņu dzimteni.

Japāņu pagatavotās gyozas nedaudz atšķiras no tām, kas tiek pasniegtas Ķīnā, un tām ir daudz īsākas tradīcijas. Otrā pasaules kara laikā japāņu karavīri, kas okupēja Mandžūriju, baudīja jioazi jeb kraukšķīgus pelmeņus ar gaļas pildījumu. Pēc atgriešanās mājās karavīri centās atjaunot šo recepti, izmantojot savā dzimtenē pieejamās sastāvdaļas un paņēmienus. Tā radās gioza – japāņu pelmeņi no nedaudz plānākas mīklas, kas pildīti ar sasmalcinātu pildījumu.

Gyoza pelmeņi – kas tie ir?

Āzijas pelmeņi pēc izskata atgādina tradicionālos latviešu pelmeņus. Lai gan tiem ir daudz kopīgu iezīmju, gan pagatavošanas, gan pasniegšanas veids gyoza būtiski atšķiras no mūsu gardumiem. Pirmkārt un galvenokārt, japāņu pelmeņi tiek piedāvāti tikai sausā veidā, parasti ar gaļu un dārzeņiem. Izņemot Rietumu modifikācijas (piemēram, ar banānu vai nutellu), Japānā ir grūti atrast deserta versijas, kas līdzinātos mūsu pelmeņiem ar augļiem vai saldo sieru. Turklāt gyoza parasti pasniedz nevis kā atsevišķu ēdienu, bet gan kā uzkodu vai piedevu galvenajam ēdienam. Lai gan arī mūsu pelmeņus apcep vai cep cepeškrāsnī, lai piešķirtu mīklai patīkamu kraukšķīgumu, poļu saimniecei ir skaidrs, ka vispirms tie ir jāizvāra karstā ūdenī. Savukārt japāņi ļoti bieži jēlus pelmeņus iemet tieši pannā. Gyoza var arī vienkārši vārīt, bet daudz biežāk tos cep – arī dziļos taukos – vai sautē tvaikā.

Japāņu pelmeņi 5 vienkāršos soļos – gyoza recepte

1. Mīklas mīcīšana

Lai pagatavotu mīklu gyoza pelmeņiem, ir nepieciešami tikai milti, karsts ūdens un sāls. Iebērt miltus lielā bļodā, izveidot tajā nelielu iedobumu. Lēnām ielet tajā verdošu ūdeni, maisījumu viegli maisot ar karoti. Kad sastāvdaļas ir paguvušas sajaukties, mīcīt ar rokām apmēram 2 minūtes. Gatavo mīklu ietin plastmasas plēvē vai pārklāj ar mitru drānu un atstāj vismaz 15 minūtes. Saskaņā ar dažām receptēm mīkla jāatstāj pat līdz 1 stundai. Šajā laikā var pagatavot pelmeņu gaļas pildījumu.

2. Pildījuma sagatavošana

Gyoza var pildīt tūkstoš dažādos veidos. Papildus tipiskajiem gaļas pildījumiem ir arī veģetārie vai jūras velšu pildījumi. Tomēr, ja vēlaties pagatavot pelmeņus tradicionālākajā veidā, piepildiet tos ar maltu cūkgaļu, sasmalcinātiem ķīniešu kāpostiem, ķiplokiem, ingveru un maurlokiem. Neapstrādātām sastāvdaļām pievienojiet miso pastu, sezama eļļu, čilli piparus un sāli. Visu samaisa kopā un masu samīca ar rokām.

3. Veidot pelmeņu mīklas apļus

Pat ja nekad neesi pats gatavojis pelmeņus Ziemassvētku vakarā, noteikti refleksīvi ķersies pie ruļļa un glāzes, lai izgrieztu plāni izrullētas mīklas diskus. Tomēr japāņiem ir cits pelmeņu disku veidošanas patents. Sadalīt mīklu vairākās mazākās daļās. Katrai no tām piešķir ruļļa formu un, līdzīgi kā poļu klimpu mīklu, sagriezt to mazos, vienmērīgos gabaliņos. Apkaisīt tos ar miltiem un viegli izlīdzināt. Pēc tam katru disku izrullē vai ievieto starp diviem folijas gabaliem un piespiež ar smagu priekšmetu. To diametram jābūt apmēram 8 cm. Centieties, lai to malas būtu nedaudz plānākas par vidu. Tas būs ļoti svarīgi, kad pelmeņus salīmēs kopā.

4. Piepildīt mīklu ar pildījumu un veidot pelmeņus.

Lai mīkla labāk saliptu, tās iekšējās malas samitrina ar ūdenī nedaudz samitrinātu pirkstu. Katra diska vidū ielikt karoti pildījuma. Veidot pelmeņus, saliecot to salīmētās malas nelielā harmonijas formā. Japāņi gatavo gyoza pelmeņu formu dēvē par “zirņu pākstiņu”.

5. Cept gyoza karstā pannā.

Ievietot izveidotos pelmeņus vidēji karstā eļļā un viegli apcept. Kad mīkla ir nedaudz apbrūnējusi, pannā ielej apmēram ¼ glāzes ūdens un ātri pārklāj pannu ar vāku. Gatavot 6-8 minūtes, pēc tam noņemiet vāku, lai atlikušais ūdens varētu mierīgi iztvaikot. Cept pelmeņus, līdz pelmeņu apakšpuse kļūst izteikti zeltaini brūna – tā ir zīme, ka kraukšķīgie gyoza ir gatavi!

Japāņu pelmeņu garšu lieliski pastiprina mērce, kuras pamatā ir rīsu etiķis un sojas mērce. Pikantu garšu cienītāji tai pievieno arī aso čiļi eļļu. Mērci pasniedz mazās bļodiņās, kurās mērcē karstos gyoza.

Japāņu pelmeņi

Gyoza ir ēdiens, kas noteikti jāizmēģina ikvienam poļu pelmeņu cienītājam. Lai gan, iespējams, nekas nelīdzināsies vecmāmiņas tradicionālo gardumu garšai, ir vērts uzzināt, kā tie garšo kraukšķīgā austrumu versijā. Un jūsu vecmāmiņa? Varbūt viņu var pierunāt izmēģināt japāņu mīklas rullēšanas metodi?

Pārējās preces