JAPĀŅU VIRTUVE

KĀ SAGATAVOT RĪSUS SUŠI?

Suši ir viens no raksturīgākajiem un ārkārtīgi populārākajiem japāņu virtuves ēdieniem. Ēdiens, kas ietver jēlas zivis, dārzeņus, presētas aļģes un specifisku rīsu veidu, ieguva gardēžu sirdis visā pasaulē. Ar ko raksturojas suši rīsi un ar ko tie atšķiras no klasiskā veida?

Suši rīsi – īpašības

Suši sastāv no vārītiem un ar etiķi apstrādātiem rīsiem ar olām, zivīm, dārzeņiem, sēnēm, jūras veltēm un nori jūras aļģēm. Restorānos suši tiek gatavoti “dzīvā veidā”, ņemot vērā ēdiena īso glabāšanas laiku. Shari ir skābinātu rīsu veids, ko japāņi izmanto, lai pagatavotu teicamu suši. Rīsi, ko izmanto, lai pagatavotu šo pasaulslaveno japāņu ēdienu, nedaudz atšķiras no klasiskās vārītās ēdiena piedevas. Šari vienmēr tiek gatavoti no viena veida rīsiem – sajaukt sugas ir stingri aizliegts. Svarīga ir šari pagatavošanas metode – suši rīsu pagatavošana atšķiras, piemēram, no rīsiem, kas tiek pievienoti indiešu ēdieniem. Īsgraudu rīsu graudi sasniedz apmēram 5 mm garumu un iegūst nedaudz ieapaļu formu. Pateicoties augstajam amilopektīna saturam, pupiņas pēc vārīšanas viegli salīp kopā, kas padara suši vieglāk pagatavojamu.

Kādus suši rīsus izvēlēties?

Pareiza rīsu veida izvēle ir ļoti svarīga mūsu ēdiena gala efektam. Suši, kas tiek pagatavoti nepareizi vai izmantojot cita veida rīsus nekā ieteikts, noteikti neizskatīsies un negaršos tik labi kā izmantojot šari. Pretēji dažiem viedokļiem, suši rīsiem nevajadzētu būt gargraudainiem. Mums jāizvēlas viena no apaļajām, īsgraudu, tā sauktajām “piena” sugām – mums no tā būs vieglāk veidot savus suši raksturīgā formā. Papildus rīsu izvēlei ir svarīgi arī izmantot augstas kvalitātes rīsu etiķi, kas nepieciešams, lai pareizi sagatavotu šari.

Kā pagatavot suši rīsus mājās?

Lai pareizi pagatavotu suši rīsus mājas apstākļos, jāatceras daži pamatnoteikumi, kas atšķir šāda veida ēdienu no citiem, kas raksturīgi Indijas vai Ķīnas virtuvei. Proporcijām jābūt sekojošām: uz glāzi rīsu ielejam glāzi ūdens papildinātu ar 1/5 glāzes. Japānā rīsi tiek pagatavoti īpašos šim nolūkam paredzētos podos. Tradicionālajā katlā rīsus vāra pēc to rūpīgas izskalošanas aukstā ūdenī (skalo līdz ūdens kļūst caurspīdīgs). Aplietu ar ūdeni rīsus atstāj uz 10 minūtēm, pēc tam aizveram ar vāku (pēc vārīšanas izņemam to un vāram rīsus vēl 10 minūtes). Pēc tam aizvērtus rīsus atstājam 10-15 minūtes (nenoņemot vāku). Gatavos rīsus izberam bļodā un viegli maisot pievienojam etiķi. Pirms sākam gatavot suši, rīsi ir jāatdzesē. Rīsu gatavošanas laikā sagatavojam suši piedevu proporcijās – 3 ēdamkarotes rīsu etiķa, 1/2 tējkarotes sāls un 2 tējkarotes cukura uz glāzi sausu rīsu. Sastāvdaļas sajauc līdz sāls un cukurs izšķīst. Ir pieļaujams sildīt piedevu uz lēnas uguns (neuzkarsēt ūdeni līdz vārīšanai) un to atdzesēt. Jāuzsver, ka sastāvdaļu proporciju izvēlei jābūt atkarīgai arī no individuālajām vēlmēm, tāpēc ikvienam, kurš gatavo suši, ir jāizstrādā sava sistēma (piemēram, vairāk cukura, vairāk sāls utt.), lai sasniegtu savu garšu un kulinārijas gaumi.

Galvenās kļūdas

Visbiežākā kļūda, gatavojot suši rīsus, ir nepareiza sastāvdaļu izvēle. Gargraudu rīsi, tumšie rīsi vai vairāku veidu rīsu sajaukšana padara suši pagatavošanu daudz grūtāka, bet garša un gala efekts ir neapmierinoši. Pie kļūdām ieskaita arī rīsu skalošanas izlaišanu, neatdzesēšanu pēc vārīšanas, sāls pievienošanu ūdenim vai maisīšanu vārīšanas laikā, vārīšanu bez vāka vai nepareizās proporcijās, rīsu piedevas pievienošanas izlaišanu pēc vārīšanas vai pārāk ilgu vārīšanas laiku. Tomēr, ja ņemam vērā suši sagatavošanas pamatprincipus, labi izvēlēti un pareizi vārīti suši rīsi noteikti atbildīs mūsu cerībām.

Pārējās preces