JAPĀŅU VIRTUVE

RAMEN – TRADICIONĀLĀ JAPĀŅU ZUPA

Ikviens no mums uz brīdi var pārcelties tālo zemju austrumu telpās. Kaut vai tikai ar oriģinālu ēdienu palīdzību, kuru garša mūs tuvina attiecīgās vietas tradīcijām un atmosfērai. Viens no šādiem ēdieniem ir tradicionālā japāņu Ramen zupa.

Ēdiena vēsture

Japānas kulinārijas baudījumus cienītāji var iepazīt, ēdot klasiskus ēdienus, piemēram, Ramen nūdeļu zupas. Šī zupa ir ieguvusi popularitāti visā pasaulē, izplatot mīlestību pret Ziedošos Ķiršu valsti. Mūsdienās garšīgo Ramen var ēst gandrīz ikviens, gatavojot zupu savās mājās. Reti kurš no mums apzinās, ka populārais Ramen nav tipiski japāņu ēdiens. Šīs zupas aromāts un garša galvenokārt balstās uz gaļas sastāvdaļām, kas 19. gadsimtā Japānā ieceļoja no kaimiņu kontinenta – Ķīnas.

Gadsimta laikā Ramen zupas ir iemantojušas popularitāti japāņu vidū, kuri ir iecienījuši šī ēdiena raksturīgo garšu. Mūsdienās Ramen ir izveidojušās vairāk nekā ducis veidu, kas ir populāri visā pasaulē. Šis ēdiens ir kļuvis arī par prototipu un iedvesmas avotu tā dēvētajiem ātri pagatavojamiem ēdieniem, t. i., ātri pagatavojamām zupām, kuras ir viegli pagatavojamas. Nosaukums Ramen cēlies no ķīniešu valodas vārda, kas apzīmē no kviešu miltiem gatavotu nūdeļu veidu.

Ramen sastāvdaļas

Ramen pamatā ir gaļas buljons, kura garša atgādina buljonu, kas parasti gatavots no cūkgaļas un cūkgaļas kauliem (tonkotsu). Buljonu bieži vien dažādo, pievienojot mājputnu gaļu, jūras veltes un dārzeņus vai citas dārzeņiem līdzīgas sastāvdaļas – pēc pavāra ieskatiem. Zupu bagātina ar tare, nūdelēm un piedevām. Tare ir aromātiska, sāļa esence, ko liek bļodas apakšā. Populārākā ir Shoyu tare, kuras pamatā ir sojas mērce. Ramen unikāla sastāvdaļa ir nūdeles, kuru pamatā ir četras galvenās sastāvdaļas – kviešu milti, ūdens un kansui (sālīts minerālūdens, kas bagātināts ar karbonātiem un skābēm).

Ramen veidi

Nav vienotas oficiālas ramen receptes. Gadu gaitā ir radītas daudzas variācijas par šo japāņu iecienīto zupu. Tās tika radītas izmēģinājumu un kļūdu ceļā – daudzi šefpavāri dažādoja ramenu atbilstoši savām garšām un oriģinālām idejām. Šādas daudzveidīgas receptes nozīmēja to, ka gadu desmitu laikā sāka izdalīties daži populārākie zupas veidi. Viens no atpazīstamākajiem un populārākajiem ir shio-ramen – klasiskajai zupai līdzīga zupa uz vistas gaļas bāzes, eventuāli ar klimpām, zivju, kāpostu, maurloku, puravu vai bambusa dzinumu piedevām. Citas populāras ramen šķirnes ir tonkotsu-ramen (ar cūkgaļas garšu), shōyu-ramen (uz sojas mērces bāzes) un miso-ramen (ar stipru sojas pastas miso piedevu).

Pārējās preces