JAPĀŅU VIRTUVE

KĀ SAGATAVOT TEMPURU 6 SOĻOS

Japāņu virtuvei ir daudz īpatnēju, garšīgu ēdienu, kas to būtiski atšķir no tradicionālās Eiropas virtuves. Suši, makaroni, jūras veltes un zivis ir tikai daži no ēdieniem, ko iecienījuši japāņu virtuves cienītāji visā pasaulē. Arī tempura ir sasniegusi popularitātes virsotnes. Kā to pagatavot mājās?

Tempura vēsture ir sena, jo tās pirmsākumi meklējami 16. gadsimtā. Japānā tā nonāca līdz ar jezuītiem, kuri 16. gadsimtā ieradās Japānā ar misiju no Portugāles. Šo ēdienu viņi ēda Sauso Dienu laikā (latīņu: Quatuor Tempora) – no tā arī cēlies nosaukums “tempura”. Japāņiem iepatikās tempura pagatavošanas veids un garša. Tas viņiem tik ļoti iepatikās, ka viņi nolēma to pastāvīgi iekļaut savā ēdienkartē. Japāņi tempura pagatavošanā sasniedza pilnību, tāpēc šis ēdiens pamazām sāka asociēties ar Japānu, nevis Portugāli. Līdz pat šai dienai japāņu tempura receptes pamatā ir metode, kas izstrādāta Edo periodā.

Kas ir tempura?

Par Tempura var kļūt gandrīz viss. Visbiežāk tie ir dārzeņu, jūras velšu, zivju vai gaļas gabaliņi, kas apcepti īpašā, plānā un maigā mīklā un cepti dziļā eļļā. Tempura noslēpums ir tās mīkla – kraukšķīga un viegla, kas labi sader gandrīz ar jebkuru ēdienu. Tempuru parasti pasniedz ar tentsuyu mērci (gatavotu uz daši, sojas mērces un mirīna bāzes), kas vēl vairāk pastiprina ēdiena unikālo garšu.

Kur nobaudīt labu tempuru?

Japānā var atrast vietas, kas veltītas tempura ēdieniem. Tāpat kā suši, arī šim ēdienam ir savi meistari. Tempura-ya-san, t. i., tempura pagatavošanas speciālists, var mums pasniegt šo unikālo ēdienu restorānos tempura-ya. Pasūtot tempuru šāda veida restorānā, meistars viesu priekšā uzliek mērci un balto daikona redīsu. Tempura tiek cepta viesu acu priekšā un atnesta, tiklīdz karstie gabaliņi ir gatavi.

Kā pagatavot mīklu tempurai?

Maigajai un drupanajai mīklai nepieciešama atbilstoša sagatavošana. Tā nedaudz atgādina pankūku mīklu, bet ir biezāka. Mīklu maisa ātri – tās virspusē jāveidojas gabaliņiem, kuri vēlāk apcepas. Atkarībā no pārtikas produkta ir divu veidu mīklas. Šķidru mīklu izmanto zivīm, dārzeņiem un gliemenēm, bet biezāku mīklu – jūras veltēm un treknām zivīm.

Kā pagatavot tempuru 6 soļos:

  1. Sagatavot ledusaukstu ūdeni.
  2. Pusi glāzes kukurūzas miltu un pusi glāzes kviešu miltu sajaukt ar ūdeni, līdz mīkla iegūst bieza krējuma konsistenci.
  3. Uzkarsējiet eļļu wok katlā vai dziļā pannā līdz aptuveni 175-180 grādiem.
  4. Iepriekš sagrieztus dārzeņu un zivju gabaliņus nosusināt, apvelt ar mīklu un izmantojot virtuves šķēres cept tos atsevišķi (vai ne vairāk kā pa diviem vai trim gabaliņiem vienlaicīgi tā, lai tiem būtu vieta wok katlā), ieliekot tos karstā eļļā.
  5. Cept līdz mīkla kļūst kraukšķīga.
  6. Uz papīra dvieļa nosusināt ceptās tempuras. Pēc brīža ēdiens ir gatavs ēšanai – negaidīt, kamēr tas atdzisīs. Alternatīvi pie miltiem var pievienot olas dzeltenumu. Svarīgi, lai mīkla tiktu sagatavota pēdējā brīdī – un lai tās temperatūra pirms cepšanas būtu pēc iespējas zemāka. Nepieciešams atcerēties, kādā secībā sastāvdaļas iegremdē eļļā: sākt ar dārzeņiem un tad pāriet pie sēnēm, zivīm un jūras veltēm. Šādā veidā ēdienu garšas nesajauksies.

Tempura susi pagatavošanai

Tempura ļoti bieži tiek pasniegta kopā ar suši. Abu ēdienu garšas lieliski sader kopā. Arī paši suši var būt pārklāti ar maigu tempuras mīklu – šādā gadījumā gatavos ruļļus sagriež tikai pēc izņemšanas no eļļas un nosusināšanas uz papīra dvieļa.

Tempura – unikāls japāņu ēdiens

Japāņi ir sasnieguši meistarību tempuras pagatavošanā. Ikvienam, kas vēlas izbaudīt autentisku japāņu virtuvi, vajadzētu izmēģināt tempuru – kraukšķīgā un maigā mīkla labi sader gandrīz ar jebkuru ēdienu.

Japāņi ir sasnieguši meistarību tempuras pagatavošanā. Ikvienam, kas vēlas izbaudīt autentisku japāņu virtuvi, vajadzētu pamēģināt tempuru – kraukšķīgā un maigā mīkla labi sader ar gandrīz jebkuru ēdienu.

Pārējās preces