JAPĀŅU VIRTUVE

ONIGIRI JEB JAPĀŅU RĪSU BUMBIŅAS

Japāņiem rīsi ir tas pats, kas Eiropas iedzīvotājiem maize. Tāpēc nav brīnums, ka Ziedošo Ķiršu Zemē no rīsiem gatavo pat... sviestmaizes. Onigiri ir pildītas rīsu bumbiņas, ko japāņu mātes gatavo saviem bērniem uz skolu un ko ceļotāji ņem līdzi ceļojumā kā praktisku un barojošu uzkodu.

Japāņu rīsu bumbiņas – kas ir onigiri

Onigiri – tāpat kā rīsi – jau gadsimtiem ilgi ir saistīti ar tradicionālo japāņu virtuvi. Dažos avotos to pirmās pēdas atrodamas jau 3. gadsimtā p. m. ē. Yayoi laikmetā, kad no lipīgiem rīsiem gatavoja vienkāršas grilētas bumbiņas. Mūsu ēras 11. gadsimtā rīsu uzkodas, ko sauca par tonjiki, lietoja piknikos, bet Kamakuras laikmetā kara ekspedīcijās samuraji pasniedza rīsu bumbiņas, pildītas ar umeboši jeb marinētām japāņu plūmēm. Tomēr tikai Edo periodā (1603-1868) onigirizys ieguva pašreizējo formu un izskatu, kad uz baltajām rīsu bumbiņām parādījās tumša nori aļģu josla, kas padarīja uzkodas vieglāk satveramas ar pirkstiem. Pateicoties to praktiskajai formai, pildīti onigiri ir piemēroti kā uzturvielām bagāts un ērts ēdiens ceļojumā vai darbā. Vienlaikus tie ļauj taupīgi izmantot rīsu pārpalikumus, kuru svaigumu pasargā ēdienam pievienotā sāls.

Kā pagatavot onigiri

Onigiri receptes lielākais noslēpums ir pareizi vārīti, lipīgi rīsi – vēlams, īsie vai vidēji graudainie. No to konsistences ir atkarīga uzkodas galējā forma un izturība, tāpēc ir vērts veltīt laiku un uzmanību to pareizai pagatavošanai. Noskalot rīsus vēsā ūdenī 2-3 reizes, līdz caur sietiņu tekošais ūdens vairs nav duļķains, pēc tam mērcēt aptuveni 30-60 minūtes. Vārīšanai vislabāk izmantot katlu ar biezu dibenu, kas novērš graudu salipšanu, ilgstoši vārot nelielā ūdens daudzumā. Ūdens līmenim nevajadzētu pārsniegt aptuveni 1,5 cm virs rīsu virsmas. Rīsi pēc ūdens uzvārīšanas jāvāra apmēram 20 minūtes un pēc tam jāatstāj pārklātus, līdz ūdens ir pilnībā uzsūcies. Lai nesabojātu graudus, to maisīšanai izmanto koka karoti, ar kuru viegli “pārgriež” atdzisušos rīsus. Lai uzlabotu onigiri garšu un vēl vairāk aizsargātu ēdiena svaigumu, lipīgo maisījumu jāapslapina ar rīsu etiķa, cukura un sāls garšvielām. Dažos onigiri variantos rīsiem pievieno, piemēram, vārītas sojas pupiņas, azuki pupiņas vai bambusa dzinumus, lai dažādotu ēdiena garšu un tekstūru. Balto rīsu vietā var izmantot arī brūnos rīsus, tas bumbiņām piešķir nedaudz riekstu garšu.

Kāds onigiri pildījums

Rīsu pasta ir onigiri pamatā un vienīgā obligātā sastāvdaļa. Pārējais, t. i., barojošo bumbiņu pildījums, faktiski ir atkarīgs no pavāra vēlmēm un iztēles. Tipiskākie pildījumi ir marinēti saldie un pikantie japāņu umeboši, grilēts lasis, menca un svaigs vai žāvēts tuncis. Onigiri var pildīt arī ar grilētiem vai marinētiem dārzeņiem, gaļu vai ceptām jūras veltēm. Greznu ēdiena versiju var pildīt ar ikriem, bet ikdienas uzkodai piemērota ir arī cepta ola. Tāpat kā suši gadījumā, arī mūsdienu Rietumu variācijas par japāņu delikatesi ietver saldos onigiri ar augļiem vai šokolādi. Piedevas uzlikt uz plaukstā izklātas rīsu porcijas un viegli aizvērt rīsu bumbiņu. To var veidot saplacināta konusa vai cilindra formā. Visbeidzot tradicionālajam onigiri pielīmē nelielu nori aļģu sloksnīti – praktisku uzkodas “turētāju”.

Kā ēst onigiri

Ērtos onigiri var baudīt gandrīz jebkurā laikā un jebkurā vietā. Izsmalcināti dekorēti, tie bieži ir bento ¬ pusdienu kastīšu sastāvdaļa, ko japāņu bērni ņem līdzi uz skolu. Tās ir lieliski piemērotas kā uzturvielām bagātas uzkodas darbā vai ceļojuma laikā. Tie labi garšo gan auksti, gan karsti – piemēram, uzsildīti mikroviļņu krāsnī. Ar ko ēst onigiri? Mierīgos, mājas apstākļos tos var pasniegt kopā ar miso sojas pupiņu pastas zupu vai ar tradicionālās zaļās tējas tasi.

Jūs varat gūt priekšstatu par īsto onigiri garšu, nogaršojot rīsu bumbiņas, ko pārdod gandrīz visās Japānas pilsētās kā tipisku uzkodu priekš aizņemtiem cilvēkiem. Tomēr atšķirībā no Rietumu ātrās ēdināšanas produktiem tās ir bagātīgs uzturvielu avots un efektīvi remdē izsalkumu dienas laikā. Pateicoties to vienkāršajam sastāvam un iespējai modificēt recepti, tos var viegli pagatavot arī pašu spēkiem, izmantojot Polijā pieejamās sastāvdaļas. Kā austrumnieciska alternatīva Eiropas sviestmaizēm onigiri ir piemērots gan kā praktisks ēdiens līdzņemšanai, gan kā interesants viesību ēdienkartes elements.

Pārējās preces