Udon ir biezi, kviešu makaroni, kuru diametrs ir pat 6 mm. Tāpat kā daudziem japāņu ēdieniem, udonam ir saknes ķīniešu virtuvē. Ir daudz alternatīvu stāstu par tā ieviešanu uz japāņu galdiem. Saskaņā ar viena no tiem, udonu IX gadsimta sākumā atveda ķīniešu budistu mūks Kukaina.
Udonam ir vienkāršs, nesarežģīts sastāvs, un tā sagatavošana prasa tikai nedaudz spēka, kas nepieciešams, lai mīcītu diezgan cietu mīklu. Milti, sāls un silts ūdens (apmēram 50°C) – tas ir viss japāņu nūdeļu noslēpums. Miltus sajauc ar ūdenī izšķīdinātu sāli un rūpīgi mīca. Masu mīca, saplacinot mīklu un atkārtoti to mīca bumbā. Pēc darbības atkārtošanas vairākas reizes mīklu aptin kokvilnas audumā un atstāj uz 3-4 stundām. Tad masu izrullējam un sagriežam to dažu milimetru platās sloksnēs. Vāra verdošā ūdenī apmēram 8 minūtes.
Smalkas, slidenas lentes visbiežāk ēd aromātiskās zupās, kuras atkarībā no sezonas tiek pasniegtas karstas vai aukstas. Viens no populārākajiem ēdieniem ar bieziem makaroniem ir tempura udon, kura pamatā ir maigs buljons, kuram pievieno svaigu tempuru, t.i. rīvētas un ceptas zivis, jūras veltes, dārzeņus vai sēnes. Ļoti populārs, lai gan ne pārāk tradicionāls ēdiens ir arī karija udon, japāņu curry versija, ko bieži var atrast ātrās ēdināšanas bāros lielo pilsētu ielās. Saskaņā ar dažiem salīdzinājumiem udon japāņiem ir tas, kas Eiropas iedzīvotājiem ir šķiņķa sviestmaize.
Tipiski nūdeļu ēdieni ietver arī nabeyaki udon, japāņu vienu katlu, kas pagatavots māla vai čuguna traukā. Šīs sildošās zupas sastāvdaļu izvēle ir atkarīga no pavāra iztēles un resursiem, bet viņa kulinārijas kompozīciju pamatā ir sātīgā udon nūdeles un aromātiskais buljons. Sēnes, dārzeņi un gaļas gabali nokļūst karstajos katlos. Raksturīgs nabeyaki udon papildinājums ir ola, kas nokļūst tieši verdošā zupā.
Pretēji Rietumu priekšstatiem, miltu piedevas ir svarīgs ikdienas japāņu uztura elements. Udon nūdeles kopā ar griķu soba un plānajiem somen ir viena no japāņu pamata nūdelēm, kas ļoti bieži parādās tradicionālajās zupās un ātri ceptos ēdienos. Lai nepakļautu sevi sociālajām faux-pas, ēdot tos, jāatceras, ka makaronu ēšanai tiek izmantoti irbulīši, bet tikai trauka šķidrā daļa tiek ēst ar karoti.